camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Ny utställning i Jyväskylä

En sommar paddlade Göran och Christine Schildt på Päijänne i en uppblåsbar kanot som de fraktade kring de finska sjöarna med bil. De plötsliga paddingsintresset kan härledas till författarens ibland impulsiva natur. Att det kom att bli just Päijänne var däremot inte lika långsökt.


Den nära vännen Alvar Aalto och hans hustru Elissa hade sitt vackra sommarhus på ön Muuratsalo som ligger nära Jyväskylä. Det här skall vi återkomma till i ett annat blogginlägg med intressanta bilder från huset vi nyligen hade möjlighet att besöka under en privat visning. Huset var ett kärt tillhåll för paret Schildt under många somrar.

Men först lite information om den nya utställningen Schildt & Aalto – Modernit humanistit som öppnade på torsdagen i Alvar Aalto museet i Jyvsäkylä.
Det fina museet som ligger i närheten av campus har under en längre tid, och i samarbete med Christine och Göran Schildts stiftelse, förberett en utställning som har för avsikt att synliggöra det livslånga vänskapsbandet mellan Göran och Alvar. Utställningen är en informativ och visuellt vacker helhet som alldeles tydligt bidrar till en ökad förståelse för hur dessa två män på olika vis kom att inspirera varandra. Att museet i dessa strama tider, gör en markering av denna vänskap har också ur språkpolitiskt perspektiv en viktig betydelse. Alvar Aaltos mamma var finlandssvensk och själv behärskade han flytande svenska. När familjerna Schildt och Aalto träffades var umgängesspråket genomgående svenska. Att två svensktalande kulturgiganter lyfts fram på hedersplats i Jyväskylä den här sommaren är förstås glädjande.

moderna humanister 2

Utställningen inleds med en beskrivning av hur vänskapen föds och utvecklas under årens gång. Alvar Aalto och hans hustru seglade också senare på Daphne, under den resa som beskrivs i boken Solbåten.

Göran Schildts engagemang med bildandet av en skild Aalto-stiftelse i slutet av sextiotalet, är en bidragande orsak till att Alvar Aaltos kulturarv kunnat bevaras för eftervärlden. Till det hör ritningssamlingen som finns bevarad i museets arkiv i Jyväskylä. Också det var ett initiativ vi kan tacka Göran Schildt för.

Ett besök på Alvar Aalto-museet är ett bra semestermål som rekommenderas varmt. Jyväskylä med sina natursköna omgivningar och sjöar, erbjuder också för övrigt mycket sevärt.

moderna humanister 3

Den som inte har möjlighet att besöka utställningen i sommar (öppen fram till den 17.9), kan i stället ta tillfället i akt, när en del av den flyttas till Villa Schildt i Ekenäs senare i höst.

Kanske visas den också i sin helhet i Helsingfors. Planer smids.

FOTO: Magnus Lindberg
villa logo