camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Förberedelser på Samos

Sommaren står för dörren här i Finland och få vill tänka på hösten. Men den kommer och därmed nya festligheter att se framemot. Förra veckan hade vi förmånen att få vara med på Samos och inleda förberedelserna inför Göran Schildt Regatta som ordnas den 10-14 september i Egeiska havet. På plats fanns Chris Karvelis som ansvarar för Samos Marina.

Det är stora arrangemang och mycket som skall klaffa. Regattan har ju som bekant utvecklats till Greklands näststörsta internationella regatta. Rätt imponerande av en förhållandevis liten stiftelse.

Under jubileumsåret finns det all orsak att tro att ännu flera båtar och besättningar kommer att delta. I år är seglingsdagarna hela fyra stycken och sträckan som skall avverkas är 100-årsjubileet till ära faktiskt hela 100 sjömil.

En lång seglingsetapp blir sträckan Lipsi–Samos den 12 september. När båtarna på kvällen når Samos Marina i Pytaghorion har besättningen hela 30 sjömil bakom sig. Det är därför extra viktigt att mottagandet blir välkomnande, vilsamt och varmt på kvällen. Personalen vid Samos Marina lovade göra sitt yttersta för att se till att upplevelsen på Samos blir optimal för regattadeltagarna. Vi inspekterade duschar, sanitära utrymmen och själva hamnen som gav ett välvårdat och fint intryck.

Samos imponerar också annars genom sin rika arkeologiska och kulturella historia. En grön och storslagen ö som även bjuder på mäktiga landskap i form av en nästan övermäktigt frodig näktergalsdal, charmiga bergsbyar och stora vinodlingar i terrasser. Här har det goda söta efterrättsvinet sitt ursprung.


samos marina mote 2
FOTO: Magnus Lindberg

Samos som ligger enbart en stenkast från Turkiet, har under de senaste åren fått se turismnäringen lida starkt av flyktingströmmen. Av den syntes inte längre ett spår. Det känns fint att kunna införliva också Samos i regattan, vars huvudsyfte är att vara en vänskapens regatta som bygger broar och överbygger spänningar mellan folk och nationer.
villa logo