camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Stort nytt intresse i Aten

Intresset för Göran Schildts gamla fotografier är just nu överraskande stort i Aten. Stiftelsens verksamhetsledare Jennifer Dahlbäck har nyss anlänt från staden där hon varit med och arrangerade en fotografiutställning i samarbete med Finlands Ateninstitut och stiftelsen Eugenides.

Fotografierna som är ungefär ett femtiotal till antalet härstammar från 1950- och 1960-talet och visar det gamla goda Grekland.
– Intresset var förvånansvärt stort därnere och utställningen kommer sannolikt att visas också på andra öar, säger hon.
Bilderna hänger nu i ett större utrymme i anslutning till stiftelsen Eugenides utrymmen som bland annat omfattar ett stort bibliotek. Här finns även en mindre bokutställning som anknyter till Göran Schildt.
– Dagligen passerad ungefär 700 elever som nu får en unik möjlighet att se bilderna, säger Jennifer Dahlbäck.

Jennifer Aten 1
Jennifer Dahlbäck håller föredraget "Göran Schildt - en nordisk Odysseus"

Under själva jubileumsdagen den 19 maj hade Jennifer Dahlbäck även möjlighet att hålla ett föredrag under rubriken Göran Schildt – en nordisk Odysseus. Titeln har hon själv inte hittat på, utan den bygger på en definition utifrån vilken författaren presenterades då Ikaros hav utkom på norska 1958.

Under dagen hölls även andra intressanta föredrag. Bland dem kan nämnas Maria Marzoukou som talade under rubriken Finländska resenärer i Grekland. Hon arbeter även som översättare och har bland annat översatt Kalevala från finska till grekiska.

Evenemanget i Aten med tillhörande utställning ordnades med anledning av Göran Schildts 100-årsjubileum, samt Finland 100 år.
Syftet var att presentera ny forskning inom ramarna för klassisk arkeologi och maritim historia. Därtill önskar man synliggöra det intresse som finländska resenärer visat för Grekland.

Under Görans Schildts minnesregatta visas utställningen även på Leros.
villa logo