camilla lindberg
Bloggen uppdateras i huvudsak av journalisten Camilla Lindberg. Hon känner väl till författarens liv och hans mytomspunna ö Leros.
Här hittar du aktuella händelser och annat matnyttigt som berör jubileumsåret.

Välkommen med på resan!

Unik matresa på Leros

Tänk kristallklart vatten, solmogna tomater, bläckfisk, ouzo och helstekta lamm. Under jubileumsåret finns det en unik möjlighet att åka till Leros och bekanta sig med den lokala matkulturen. Vi äter och lagar mat med ortsborna på lokala tavernor. Besöker en vingård och en ansjovisfabrik. Och mycket annat. Jag längtar redan nu dit.Många minnen som vi människor bär inom oss är förknippade med maten. För de resenärer som hitills besökt Leros är det få som efteråt INTE talat om sina matupplevelser. Öns matkultur är fantastiskt rik och kryddas med en del inslag från Turkiet, även om de grekiska traditionerna lever starkt på ön.

Ingredienserna hämtas inte sällan från havet. Kryddor och örter samlas i bergen. Mycket av maten som erbjuds besökarna tillagas på familjeägda tavernor som inte sällan är placerade så man nästan kan sitta och nudda med tårna i vattnet, medan man avnjuter sin mat i skydd av ett parasoll. Man äter länge och noggrant.

Öns lokala mattraditioner är starka och de få etniska- eller snabbmatsrestauranger som öppnat på ön har fått slå igen dörrarna ganska snabbt. För Lerosborna är den grekiska maten helig. Den bästa maten på jorden och man frågar dem.

ankarplats Leros 3

För alla er som tröttnat på tråkig turistmat i Medelhavsländerna finns det nu en möjlighet att återvända till de upplevelser som var rådande innan turisterna kom. Göran Schildt återberättar ibland i sina böcker och brev om matupplevelser han haft. Liknande finns att tillgå ännu i dag. Men då måste man veta vart man åker. Leros är ett säkert kort.

Personligen föredrar jag långa luncher där smårätter (kalla och varma) samlas på det gemensamma bordet tillsammans med ett glas retsina eller en svalkande ouzo. Tzatziki och grekisk sallad är kända klassiker, men det finns så oerhört mycket mera att uppleva.

Om du vill veta mera så klicka in dig på länken HÄR och läs om matresan som ordnas hösten 2017. Platserna är begränsade så handla snabbt. Vi kan lova att du får minnen för livet som inte är alla förunnade.

Prisuppgifter hittar ni HÄR.


FOTO: Magnus Lindberg

villa logo