KULTURLÄNKEN 4.11

Villa Schildt, EKTA museum och Galleri Elverket ordnar evenemanget Kulturlänken söndagen den 4.11 kl. 11-17 med specialprogram i Ekenäs. Det genomgripande temat är arkitektur. Nytt för i år är att quiz-appen Vevi-Västnyland medverkar. Delta i vår tipsrunda och vinn fina priser, huvudvinsten är ett års Museikort. Fritt inträde och kaffeservering, välkommen!


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

PROGRAM I VILLA SCHILDT, Östra strandgatan 7
Arkitekt Viri Teppo-Pärnä berättar om Pemar-sanatoriet kl. 13 i Villa Schildt. Byggnaden anses vara Alvar Aaltos huvudverk från hans tidiga funktionalistiska period. Byggnaden är aktuell eftersom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt, till mångas bestörtning, har beslutat sälja byggnaden. Christine och Göran Schildts stiftelse vill väcka uppmärksamhet om detta samt lyfta fram denna kulturhistoriskt värdefulla byggnad. Ett av stiftelsens huvudsyften är att värna om Alvar Aaltos arv.

EKTA museum, Gustaf Wasas gata 11
I Ekta museum kan du bekanta dig med utställningen Ung Rebell. Under dagen kommer det att finnas ett levande bibliotek i utställningen. Kom och prata med våra 50-tals ungdomar och ta reda på hur det var att vara ung på den tiden.
Kl. 11-15 kan du leka arkitekt på EKTA Museum. Kom in och bygg din egen fågelholk. Verkstaden riktar sig till de yngre deltagarna.

Galleri Elverket, Gustaf Wasas gata 11
Delta i en guidad arkitekturpromenad med byggnadsvårdsperspektiv tillsammans med Eric Adlercreutz och Juhana Heikonen. Promenaden startar från Galleri Elverket kl. 11. Arkitekt Eric Adlercreutz är aktuell med sin separatutställning på Galleri Elverket. Juhana Heikonen är arkitekt, teknologie doktor och filosofie magister i konstvetenskap. Han har i flera års tid besökt Ekenäs med arkitekturkurser som tar vara på den byggnadshistoriska miljön via skissande.

Under promenaden bekantar vi oss med A-konsulternas Villa Karme (1962), Motel Marine I (1962) och Motel Marine II (1972) samt Ekenäs Tryckeri (1965). Promenaden avslutas med ett besök i utställningen Arkitektens penna möter pappret - skisser och teckningar 1950–2018.
I Galleri Elverket ordnas drop-in teckningsgymnastik med konstpedagog Lasse Lampenius.
Aktivera hjärnan och öva händerna med tecknade linjer. Inga förkunskaper behövs.


Vevi-appen, Ramsholmen
Info om Quiz-appen Vevi Västnyland på Villa Schildt (kl. 11-14). Testa dina kunskaper i musik, historia & kulturarv, sport, natur & miljö eller konst & kultur. Du kan spela för skojs skull eller delta i frågesporten i quiz-appen Vevi Västnyland. Frågesportspelet spelas på Ramsholmen. Start och infopunkt i Villa Schildt.


För ytterligare information kontakta:

Jennifer Dahlbäck
Verksamhetsledare/ Toiminnanjohtaja/ Executive Director
Christine och Göran Schildts stiftelse/ Christine ja Göran Schildtin säätiö/ The Christine and Göran Schildt foundation
Östra strandgatan 7/ Itäinen rantakatu 7
10600 EKENÄS/TAMMISAARI
+358 400 212825
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
villa logo