• Göran 100 år

  Göran Schildt 100 år

  Författaren Göran Schildt föddes samma år som nationen Finland. I år firar båda två sitt hundraårsjubileum. Göran Schildt lever vidare genom stiftelsens mångsidiga arbete. Hans äventyrslust och öppenhet för andra kulturer är i dag viktigare än någonsin att lyfta fram. Jubileumsåret kommer att uppmärksamma också detta.

  Följ oss på vår jubileumsblogg.
 • Gs Regatta

  Göran Schildt Regatta - A Friendship Regatta

  The Göran Schildt Regatta is an experience out of the ordinary.
  It is an opportunity to sail in the Aegean sea, to meet interesting people and to enjoy culture.
  Welcome onboard an unforgettable and complete sailing experience.

  Learn more...
 • Kulturresor

  Kulturresor

  Stiftelsen ordnar regelbundet kulturresor till den spännande och mytomspunna grekiska ön Leros. Det var här som författaren Göran Schildt hade sin hemvist och ön har en mycket speciell aura. Resorna är småskaliga och skräddarsydda enligt olika temaområden som skapar unika upplevelser för resenären. Alla resor ordnas i samarbete med den lokala resebyrån Friman resor.

  Läs mera om våra kulturresor
 • Stiftelsen

  Christine och Göran Schildts stiftelse

  Christine och Göran Schildts stiftelses huvudsyften är att stärka kulturkontakterna mellan Medelhavsområdet och Finland samt värna om arvet efter Alvar Aalto. Två teman som varit centrala för Göran Schildt.

  Läs mera om stiftelsen

Villa Schildt

Vi förmedlar information om Medelhavsländernas kulturer och om Alvar Aalto, två teman som varit viktiga för Göran Schildt.
Vi uppmuntrar till möten med anda kulturer genom resor och publika evenemang eftersom vi tror att en bättre förståelse för andra kulturer överbygger många problem. Speciellt viktigt är det att ungdomar i ett tidigt skede av livet lär sig uppskatta kulturella skillnader.

Stort nytt intresse i Aten

Stort nytt intresse i Aten

Intresset för Göran Schildts gamla fotografier är just nu överraskande stort i Aten. Stiftelsens verksamhetsledare Jennifer Dahlbäck har nyss anlänt från staden där hon varit med och arrangerade en fotografiutställning i samarbete med Finlands Ateninstitut och stiftelsen Eugenides.

Läs mera...

JUBILEUMSRESA TILL LEROS I SAMBAND MED GÖRAN SCHILDT REGATTA 9-16.9.2017

JUBILEUMSRESA TILL LEROS I SAMBAND MED GÖRAN SCHILDT REGATTA 9-16.9.2017

REGATTARESA

2017 är jubileumsår på flera än ett sätt; Finland fyller 100 år och så gör även Göran Schildt. Göran Schildt Regatta i den egeiska övärlden har på några år blivit Greklands näststörsta internationella regatta.

Läs mera...

Villa Kolkis i sex essäer

Villa Kolkis i sex essäer

Under veckan som gick hade vi en glädjande möjlighet att besöka Aalto-universitetet i Helsingfors. På plats fanns unga Iris Andersson som studerar till arkitekt. Hennes uppgift för dagen var att ge oss och ett auditorium full med studenter, en förhandspresentation av det arbete hon varit sysselsatt med under den senaste tiden nere på Leros.

Läs mera...

Vivica - Ett färgsprakande liv

Vivica - Ett färgsprakande liv

Lekkamraterna Vivica och Göran formade varandras liv. Han fick som enda medlem delta i sin ”nästansysters” syförening. Enligt Bengt Ahlfors fanns det ett intresse att se hur flickorna såg ut under kjolarna. Den längtan stillades här. Föreläsningen om teaterchefen som bland annat lanserat det populistiska slagordet ”pakkoruotsi” är mycket intressant och finns nu att läsa på vår jubileumsblogg.

Läs mera...

Unik matresa på Leros

Unik matresa på Leros

Tänk kristallklart vatten, solmogna tomater, bläckfisk, ouzo och helstekta lamm. Under jubileumsåret finns det en unik möjlighet att åka till Leros och bekanta sig med den lokala matkulturen. Vi äter och lagar mat med ortsborna på lokala tavernor. Besöker en vingård och en ansjovisfabrik. Och mycket annat. Jag längtar redan nu dit.

Läs mera...

Ditt livs resa 16-23.9.2017

Ditt livs resa 16-23.9.2017

LEROS MED MERETE MAZZARELLA

Är du nyfiken på vad det vill säga att skriva essäistiskt? Har du ett ämne som du kanske redan en tid haft lust att förmedla till en större krets? Då har du nu möjlighet att få hjälp med att utveckla och gestalta det.

Läs mera...

Snart smäller det

Snart smäller det

Att fira påsk på Leros hör utan tvivel till några av mina starkaste upplevelser i livet. Karneval- och feststämningen. Färgerna. Tumulten. Bomberna och fyrverkeriet. Den obeskrivliga maten. Och så glädjen.

Läs mera...

Göran Schildt luntade i skolan

Göran Schildt luntade i skolan

Här kan du läsa några historier från Göran Schildts skoltid. Han var kanske inte tidernas mest fogliga och smidiga elev. När han blir beskylld för att ha luntat i gymnasiet får han nog och säger tack och adjö.

Läs mera...

Allt du behöver veta om att delta i Göran Schildt Regatta

Allt du behöver veta om att delta i Göran Schildt Regatta

2017 är Det hundra år sedan Göran Schildt föddes. Få har betytt så mycket för oss medelhavsseglare, speciellt för oss som är födda under 40- och 50-talen. Göran Schildt har varit en inspiration för många av oss; han blev naturligtvis tidigt hedersmedlem. Så skriver ordföranden för Medelhavsseglarna i Sverige Claes Wessberg i tidningen Odyssé.

Läs mera...

villaschildt
villaschildt
villaschildt
villaschildt
villaschildt
villaschildt
villaschildt
villaschildt
villa logo