Villa Skeppet

Villa Skeppet 04
Villa Skeppet 03
Villa Skeppet 02
Villa Skeppet 01

VILLA SKEPPET 1969-70

Rakennuksen arkkitehtuurissa on otettu huomioon Göran Schildtin rakkaus purjehdukseen ja Välimeren kulttuuriin. Rakennuksen leimaa-antavin piirre on olohuoneen purjeenkaltainen katto, joka sitoo rakennuksen kaksi eriluonteista osaa toisiinsa.

Sisätilat jakautuvat selvästi eri tasoille, mutta puoliavoimet välitilat liittävät ne toisiinsa. Alakerrassa ovat yksityisluonteiset tilat keittiö ruokatiloineen, makuuhuone ja rauhallinen työhuone idän suuntaan puutarhan puolella. Talon tilavaikutelmalle on ratkaisevaa, että katto jatkuu olohuoneesta yli portaikon korkeaan sisäänkäyntihalliin asti.

Villa Skeppetin ympäristön ja pihan suunnitteluun paneuduttiin huolella. Pihapiiri on suljettu tila, jossa asuinrakennus, sauna ja puutarhavaja kiertävät puutarhaa. Pihan keskipisteenä on vapaamuotoinen lummelammikko.


GÖRAN SCHILDT KERTOO

Villa Itaka Helsingin läheisyydessä Östersundomissa oli ollut tukikohtani Suomessa. Kun onnettomien olosuhteiden seurauksena menetin sen 1968, Alvar Aalto tarjoutuipiirtämään minulle uuden kodin, ”niin hyvän, että muutat takaisin Suomeen”. Osalleni jäi vain etsiä sopiva tontti jostakin Etelä-Suomesta, ei kuitenkaan Helsingistä, koska kirjailijana halusin työrauhan ja samalla läheisen yhteyden luontoon. Löysin pian sopivan tontin sata kilometriä Helsingistä länteen sijaitsevan idyllisen pikkukaupungin, Tammisaaren, keskustasta.

Yhden tontin haittapuolen Alvar havaitsi heti, nimittäin sen tasaisuuden. Kadun ja sisäpihaksi tarkoitetun tontin osan korkeusero oli vain puolitoista metriä. Tiesin, että Alvar oli viehtynyt portaisiin. Hänelle ne merkitsivät ihmiskehon ja maaperän kohtaamista, tapahtumaa missä jalkamme mittaavat maaston korkeuseroja. Kun talo oli viimein piirretty, havaitsin Alvarin onnistuneen vähäisestä korkeuserosta huolimatta ujuttamaan neljä porrasta ulko-oven eteen, viisi eteisestä ensimmäiseen kerrokseen ja sisäpihan tasolle, ja siitä vielä kymmenen askelmaa ylös suureen olohuoneeseen.

Alvarin suunnittelu lähti täysin tarpeidemme mukaisesta käytännöllisyydestä. Olimme lapseton pariskunta, vaimoni Christine työskenteli silloin tällöin perheensä omistamassa kukkakaupassa, minä työskentelin kirjailijana kotona. Tarvitsin erillisen huoneen toimia häiriintymättä, vaikka vaimollani olisi ollut vieraita.

Alvar puolusti innokkaasti keittiön ja ruokasalin yhdistämistä yhdeksi huoneeksi. Ajatus oli, ettei emäntää alennettaisi keittiöön karkotetuksi palvelijaksi, vaan että hän olisi keskeinen henkilö aterioiden kaikissa vaiheissa.

Villa Skeppet noudattaa pitkälti sitä asuntoideaa, jonka Aalto esitteli Helsingin Taidehallissa pidetyssä Pienasuntonäyttelyssä, Aalto selitti meille, että kun Villa Skeppetin toteutuksen piti mahtua rajoitettuun kustannusarvioon, hän oli suunnitellut huoneet minikokoisiksi. Samalla tavalla kuin Villa Tammekanissa Tartossa tai omassa kodissaan Riihitiellä Munkkiniemessä.

villa logo